kiz-isteme-gelenekleri-15
kiz-isteme-gelenekleri-15

Evliliğe İlk Adım: Kız İsteme Gelenekleri

Evliliğe doğru atılan ilk adımlardan birisi olan kız isteme merasimi tüm toplumlarda görülen bir gelenek. Farklı coğrafyalarda farklı adetlerle karşımıza çıkan kız isteme, evlenmeye karar vermiş çiftler için heyecanlı bir sürecin başlangıcı oluyor. Ailelerin karar verici konumda olduğu kız isteme merasimleri hem genç çiftler hem de aileler için oldukça önemli. Çünkü aileler de bu merasimlerde ilk defa tanışıyor.

Dolayısıyla hem kız tarafı hem de erkek tarafı için oldukça heyecanlı ve bir o kadar da önemli gün diyebiliriz. Bu zorlu sınavdan başarıyla geçmek isteyenler için dikkat edilmesi gereken detaylara gelin hep birlikte bir göz atalım.Enza Home - BertaEnza Home - Berta

Kız İstemeye Giderken Ne Alınır?

Öncelikle kız istemeye eli boş gidilmemesi gerekiyor. Erkek tarafının kız istemeye giderken götürmesi gereken çiçek ve çikolata günün en önemli detaylarından biri oluyor. Hatta seçilen çiçek ve çikolata neredeyse tüm merasime damgasını vurabilir.

Kız İsteme Çiçeği

Bazı kültürlerde çiçek ve çikolata ne kadar gösterişli olduğu erkek tarafının gelin adayına verdiği değeri sembolize ediyor. Bu noktada canlı çiçeklerden oluşan bir demet seçilmesi oldukça önemli. Mevsim çiçeklerinden şık bir aranjman olabileceği gibi beyaz ve kırmızı tonlar da sıklıkla tercih ediliyor. Dilerseniz saksıda orkide, papatya demeti ve ıslak lale isteme çiçeği seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Kız İsteme Çikolatası

Bir diğer önemli detay ise isteme çikolatası. Kız istemeye giderken çikolata sıklıkla gümüş tepside götürülüyor. Son yıllarda rastladığımız porselen ve cam örnekleri de son derece şık tasarımlarla kız tarafının evini süslüyor. Seçilen çikolata ve sunum tepsisi de çiçek kadar önemli bir detay.Enza Home - LoretoEnza Home - Loreto

Kız İsteme Gondolu

Evliliğe İlk Adım: Kız İsteme Gelenekleri

Zarif bir sunum ve lezzetli çikolatalar kız isteme merasimine ayrı bir tat katıyor. Gondol sunum eşliğinde hazırlanan şekerleme ve çikolatalar, kız istemeye gidildiğinde salona konuyor ve merasim bittikten sonra tüm davetlilere ikram ediliyor. Hatta sonraki günlerde de salondaki yeri değişmez ve tebrik için gelen misafirlere ikram edilir. Gondollar genelde gümüş olarak tercih edilir. Bütçenize göre altın kaplama modelleri de tercih edebilirsiniz.

En güzel nişan çikolata tepsileri ve gondollar burada.

İsteme Günü Ne Giyilir?

Kız istemeye gidilmeden önce yapılması gereken özel birtakım hazırlıklar vardır. Erkek tarafı ve aile büyüklerinin o gün için şık ve güzel kıyafetler tercih etmesi gerekiyor. Kişisel bakımları da son derece özenli olmalı. Damat adayı kıyafet seçiminde şık bir takım elbise ve kravat tercih etmeli. Damat adayı kız isteme gününde saç ve sakal tıraşını ihmal etmemeli. Enza Home - Terra

Kız tarafının ailesi ve aile büyükleri de kıyafet seçiminde titiz davranmalı. Şık ve temiz kıyafetler tercih edilirken kişisel bakım da ihmal edilmemeli. Kız isteme merasimi için gelin adayının elbise seçimi son derece önemli. Gelin adayı zarif, sade ve aşırı dekolteden uzak tercihler yapmalı.  

Kız İsteme Nasıl Yapılır?

Evliliğe İlk Adım: Kız İsteme Gelenekleri

Kız isteme, adetlerimizde genellikle belli bir akışa bağlı olarak yapılır. Damadın ailesi çiçekleri, çikolata ve hediyeleriyle önceden sözleşilmiş bir saatte gelinin aile evine gelir. Gelin damat ve ailesini kapıda karşılayarak çiçekleri alır. Misafirler salona davet edildikten sonra aile büyüklerinden başlayarak hal hatır sorulur.

İsteme merasimi kız tarafının evinde olur. Anca evi müsait olmayan bazı çiftler, özellikle de nişan ve istemeyi birleştirecekse mekanları tercih ediyor. Dilerseniz şehrinizdeki en iyi nişan ve söz mekanlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Kız isteme merasiminde gelin adayının elinden herkese Türk kahvesi ikram edilir. Ancak hoşgörüsünü sınamak için damadın kahvesine şeker yerine tuz ve acı biber gibi baharatlar konur. Ya da şekersiz sade kahve sunulur. Bazı bölgelerde kahve ikramı kız istemeden önce yapılırken bazı bölgelerde sonra yapılır.

En güzel söz ve nişan tepsisi modellerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kız İsteme Konuşması Nasıl Olur?

Kahveler içildikten sonra erkek tarafının ailesinden yaşça en büyük erkek konuya giriş yapar. Yıllardır değişmeyen ve kız isteme geleneklerimiz arasında ilk sıralarda yer alan ‘’Allah'ın emri peygamberin kavli ile’’ kız istenir. İsteme cümlesinden sonra gelinin babası veya aile büyüğü bir erkek gelinin sözlü rızasını alır. Gelinin de onaylaması ile çift sözlenmiş olur.

İsteme ve Nişan Aynı Gün Olur mu?

Evliliğe İlk Adım: Kız İsteme Gelenekleri

Söz yüzüğü kız isteme merasiminde takılabilir ya da daha sonrası için bir gün kararlaştırılır. Söz kesme, gelin ve damat adayının aileler nazarında evlilik yolundaki ilk adımlarıdır. Ancak bu sürenin çok uzun olmaması gerekir. Söz ve nişan kız istemeden kısa bir süre sonra birlikte de yapılabilir. Çiftlerden bir tarafın ailesi uzak bir şehirden ya da yurt dışından geliyorsa isteme günü ile nişan merasimi de aynı gün yapılabilir.

Halk arasında söz kesme olarak bilinen bu gelenek için bir takım alışverişlerin yapılması gerekir. Söz bohçası ya da nişan bohçası adı verilen bu uygulamada gelin adayına ve damat adayına hediyeler alınır. Kız tarafı damat adayı için erkek tarafı da gelin adayı için içi hediye dolu bir bohça hazırlar. Bu hediyelerin seçiminde de şık ve zarif tercihler yapılmalı.

Nişan bohçası içindekiler listesi ve fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Gelin ve Damat Söz Bohçasında Neler Olur?

Evliliğe İlk Adım: Kız İsteme Gelenekleri

Gelin için hediye alışverişi erkek tarafının kadınları tarafından yapılır. Söz bohçası veya nişan bohçasını genellikle damat adayının annesi, kız kardeşi gibi yakın aile büyükleri hazırlar. İç çamaşırı, sabahlık, terlik, mendil, çorap, havlu gibi gelin adayının kişisel kullanımına uygun hediyeler seçilir.

Son yıllarda söz ve nişan bohçalarına çeşitli kozmetik malzemeleri de konuyor. Krem, parfüm, sabun, makyaj malzemesi gibi hediyeler de söz bohçalarını zenginleştiriyor.

Gelin bohçası içine koyulması gereken her şey burada.

Damat için hediye alışverişi ise kız tarafının kadınları tarafından yapılır. Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir.

Erkek nişan bohçası eksiksiz tam liste burada.

Bölgesel olarak hediyeler bazen değişiklik gösterse de genel olarak benzer hediyeler verilir. Söz ve nişan bohçası bazı bölgelerde kız istemeye giderken götürülürken bazı bölgelerde ise sonrasında verilir. Karşılıklı hediye edilen söz ve nişan bohçaları aileler tarafından düğüne kadar saklanır. Düğünden önce eğer söz ya da nişan bozulursa bu hediyeler taraflara iade edilir.

Evlilik yolundaki ilk adım olarak bilinen isteme törenleri için tüm detayları sizlerle paylaştık. Kız isteme gelenekleri için merak edilenleri de bir araya getirdik. Hayatınızın en önemli anını temsil edecek merasim için düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz.😇

İlgili Makaleler

0
%